09/02/2015

A rossz, a jó és a kerek egész

Cica park - a helyiek által fenntartott, kulturált étkezési lehetőséggel.

A reggeli verőfényes napsütést felváltja a szomorkás, egész nap szemetelő eső. Marcin még rajta van a feszültség. Rozi nem nagyon tud olyat tenni, amit ne igazságtalanságnak érzékelne. A központi kérdés most éppen az esernyő. Rozi elkérte az esernyőmet (most kaptam Lenkétől, igazán csinos darab). Marci kiakadt azon, hogy ha esernyő alatt akar menni (az esőkabátjával) akkor neki guggolva kell majd sétálnia, azaz miért nem tarthatja ő az esernyőt.
Egy körülbelül félórás mólóműsor után, a család felnőttjei helyett az éppen ott szerelő helyi ember rokonszenvező pillantásaira támaszkodva, Lenke esernyőjét is bevonva, elindulunk. Rozi Lenkével, Marci velem. Nem bírjuk a negatív érzelmeket a gyerekeinkben. Folyton pótcselekvésekbe menekülünk, csak vegye már el tőlünk valaki ezt a keserű poharat. Ez a „nevelésünk” lényege is: kipucolni mindent, ami nem napfény, mosolygás. Nem nagyon értettük meg a talán legősibb tanítást: a jó és a rossz csak együtt léteznek. Ha kizárjuk a rosszat, az egyik felünket zárjuk ki, fél életre ítéljük magunkat. Nem lehetünk egész emberek a rossz napjaink elfogadása és megszeretése nélkül. Éppen ez a trükk! A rosszat nem kizárni, kinevelni, elfojtani, hanem elfogadni, megszelídíteni lehet. (Ha már megbélyegeztük és kikiáltottuk rossznak.)
Késő délután van, amikor visszaindulunk a hajóra. Lenke már előbb visszajött, mi, a park macskáinak meglesése, majd egy pár órás wifikávézózás után, farsangi fánkkal kívül-belül megtömve érkezünk vissza. Jó hangulatban.
Kora este vendégek érkeznek. Gill és Narja. Ő a francia pasi az arrecife-i öbölből, akinek a haverja váratlanul apa lett, így bukta a közös Atlanti átkelést. Gill exspanyol exbarátnőjénél van most Gomerán. Lenke franciául beszél Gillel. Milyen lehetett az a korszak, amikor egy csak franciául tudó nagymamával, olyan francia tudással, amiből ilyen sok év után is ennyi megmaradt, nem vezet nyílegyenes út a nyelv magas szintű használatához…
Jót beszélgetünk. Megint ez a másodszor találkozós, régi barátnak érzős dolog.
Este elmegyünk a gyerekekkel kiélvezni a forró vizes zuhanyt a kikötő zuhanyzójában. Vannak azok a pillanatok, amikor minden kerek egész. Ez az a háromnegyedóra volt.
Helyiek

San Sebastian de la Gomera kikötője (innen indult útnak Kolumbusz Kristóf is)

Park - a legrégebbi (1450) katonai erődítmény darabjával

No comments:

Post a Comment