19/02/2015

A mi iskolánk


Mai tanszerek

Tomi ma nekiveselkedik halmozódó kötelességeinek: kora délelőtt elhúz a városba a laptopjával. Aktív napnak indul, de csak délután negyed ötre tud kikerekedni. Rozi bojkottálja a városba menős terveinket. Meglepődni nem nagyon kell: a szél hangja minden csak nem hívogató. Tomi haza is telefonál a wifizéséből, hogy nem szakadt-e el a kikötőkötél, mert ha akkora szél van a kikötőben is, mint a városban, akkor esélyes. A kikötőben nagyobb a szél, de a kötél tartja magát.
Otthontanulós, unschoolingos életünk folytatódik. Beszélgettünk a rossz álmokról. A téma egy Tom és Jerry sztoriból került elő. Kinek mitől lesz rossz álma. Rozinak pl. meg se kottyan egy boszorka, ő jól esően borzong tőle és ragaszkodik hozzá, hogy vele nézzem, hogy hozzám tudjon bújni. Az Egyszer volt-tól viszont rosszat álmodik. A bacik. Marci sem szerette az Egyszer volt-ot, volt olyan, hogy azt álmodta, jönnek a bacik ellene. Marci még irtózik Hókuszpóktól meg a boszorkáktól is. Mitől álmodunk, mi az álom? Marci definíciója: olyan, mint a gondolat, csak képekkel és színesben és sokkal erősebben képzeljük el, azt is, amit nem akarunk.
Amikor végre sikerül kiérnünk a kikötőből, szembetalálkozunk Tomival, a széllökések szünetében parádés napsütés van. És mintha a szél is alábbhagyott volna. Csak a játszótérig jutunk el, ott – Rozi vezényletével és Marci kapitánykodása alatt - áthajózunk Tündérországba. Ott én is megkapom a tündérkellékeket (szárny, ruha, zokni, cipő, bőrszín), aztán a körénk sereglett tündérek (akik virágokban laknak) kíséretében elmegyünk a tündérsparba és veszünk friss zöldséget, almát – és persze szőlőcukrot, gumicukrot (betűset!). Visszafele megint megállunk a játszótéren, a tündérek továbbra is velünk vannak, sőt haza is kísérnek bennünket.
Az esti zuhanyzásra a bendzsódalos vadnyugati éneket énekelve megyünk: Marci meghallott egy bendzsót a Tom és Jerryben és rájött, hogy ez neki a legjobban tetszik. Előveszem hát Jim énekét, amit gyerekkorom legboldogabb időszakában tanultam Sántháéktól. A zuhanyzás egyébként jó alkalom a megfigyelési készségeink fejlesztésére is. Marci észreveszi, hogy a zuhanyajtó két szárnyán másképpen maradtak meg a vízcseppek, ezt próbáljuk felfejteni, miközben elkészülünk a visszaindulásra. A világ tele van érdekességekkel.
Dobókörte

Bojkott

No comments:

Post a Comment