24/01/2015

Unschooling működés közben

A kép címe: "A Székely család sót szed" - Rozi, "Sólepárló" - Marci (Esetleg sógolyózás :))



Ma egész napos kirándulás. Felfedezzük a sziget alacsony költségvetésű és emiatt nem előreemésztett látnivalóit, tanulnivalóit.

Az első megálló a sólepárló, még a decemberi kanyarban kinéztük. Most közelről is szemügyre vesszük. Hát ilyen egy sólepárló. Semmi extra tisztasági megfontolás, hiszen ezt a koncentrációjú sót nincs élő szervezet, ami kibírná. Kicsi medencefélékbe eresztik a tengervizet, aztán a nap elvégzi a melót. Utána meg kipúpozzák a sót, külön a tisztát, külön a szennyezettebbet. Ha már itt vagyunk, gyűjtünk pár kilót belőle.
A sólepárló után jön az El Golfo, a félig megmaradt vulkáni kráter a maga zöld tavával (Lago Verde) és csillogó fekete homokos partjával. Hát ilyen egy vulkáni kráter nyoma.
Aztán a Los Hervideros, a forrongó víz. A kihűlt lávában magának utat vájó tenger megunhatatlan látványa. César Manrique-nak köszönhetően kényelmesen körbejárható.
Na, neki tartozom minimum egy bekezdéssel. Mert egy fantasztikus pasi lehetett. A szigeten mindenhol az ő keze nyoma látszik. Eleinte zavart, hogy akárhova lépek, ez a pasi bukkan elő. Tipikus, Ceausescu-időben eszmélő, és mai magyar közélet által megedződött reakció. Biztos valami politikus - gondoltam. Aztán rákerestem. Na nem. Ez a pasi egy felfoghatatlanul nagyvonalú lokálpatrióta volt, egy reneszánsz csávó a javából. Festő, szobrász, építész, ökológus, műemlék restauráló, építési tanácsadó, várostervező és fejlesztő, kert és vidéktervező. Aki - előre látva a hamarosan Lanzarote-ra is elérő turista áradatot - a múlt század közepén változtatta úgy meg a szigetet, hogy a turisták és a helyiek is élvezhessék és ne tehessék tönkre a sziget egyedülálló látnivalóit. Nem harcolt, nem lobogtatott zászlókat, nem vonult, nem tüntetett, hanem csinálta. Áldassék a neve!
A Los Hervideros a vízen kívül még az olivin nevű ásványnak is lelőhelye. Csillog-villog, természetes célpontjává  válik Marci és - kisebb részt - Rozi érdeklődésének is. A google a barátunk és megtudjuk, - többek között - hogy a féldrágakő (szakmailag) nem létező kategória, mindössze népies elnevezése az érdekesebb köveknek.
Tomi készült el elsőnek. Ez a mai kép róla.
Ez itt egy tengerszem. A valaha itt lévő vulkán, azóta félig a tenger martalékává vált kráterében keletkezett. A színét a benne élő algáktól kapta. A homok vulkanikus eredetű, ezért fekete.
Piknik

A tenger kimosta a szikla alját. Vagy a szikla omlott rá.
Megfáradt.

Póz - természetesen Rozi élvezi a legjobban.

Forrásban - Los Hervideros
Must-have pic

Mindenféle képződmények, kis emberi beavatkozással.

Ez meg itt egy kupac olivin - vagy peridot vagy krizolit.
UI: Az unschooling kifejezés által sokkoltakat szeretném megnyugtatni, hogy az unschooling nem antischooling, nem a "nő magától, mint a dudva" eufemisztikus kifejezése. Az unschooling szó eredete a 60-as évekből, a coca cola és a pepsi harcok hőskorából származik, ekkor nevezte magát a pepsi ugyanis uncola-nak, és innen lett az unschooling kifejezés (kicsit lelombozó, nem?). A gyakorlatban ez egy fajta gyengéd, saját ritmusú tanulás, aminek a középpontjában a tanuló és nem a tanító áll. A szülő szerepe ebben a folyamatban a tanulásnak kedvező környezet biztosítása, a jelenlét, az ötletek elővezetése. Maradjanak velünk, hamarosan elkészül a könyv fordítása is.

2 comments:

  1. Kedves Orsi, tetszik nagyon, de csodás lehetett ott! Kérdése: Melyik könyv fordítása? Köszi válaszod: TN Éva

    ReplyDelete
  2. Az volt :). A könyv a Free to Learn.

    ReplyDelete