04/11/2014

Hajónapló - 2014.11.04.

protokoll reggelin a kalózvezérkar
Protokoll reggelire vagyunk hivatalosak a Challenge csapat tagjaiként a kikötő egyik puccos éttermébe. Marokkói palacsintákat ehetünk – és bár a fagyipult csábítását nem tudja legyűrni, Rozinak és Marcinak is láthatóan ízlik.

Délután nekivágunk Salénak (Salé és Rabat a Bouregreg folyó két oldalán fekszik, összenőtt városok, Rabat a turista látványosság, Salé inkább csak az, ami). Járkálunk a (nagyon!) szemetes, valaha jobb időket látott utcákon. Vagy ki tudja, hogy láttak-e? Látunk igazán szép házakat, konkrétan csillámos vakolattal, gyönyörű csempéket, faragott ablaktáblákat. Olyan természetességgel fér meg egymás mellett a szemét és az otthonosság, a lerobbant és a szemet kápráztató szépség, hogy csak magamat okolhatom, ha csak az egyiket látom meg.
Hosszas keresgélés, finnyázás után meglátunk egy grillcsirkést. Meghányjuk-vetjük: 30 csirke forog egyszerre, biztosan jól pörög, nincs ideje megromlani a húsnak. Bevállaljuk. 55 dirhamért (szor 28) kapunk egy fél csirkét, két kis tál rizst, két adag sült krumplit meg mindenféle szószokat, majonéz, ketchup beleértve. Tányért csak kérésre hoznak, még kicsit vizes, de sebaj, a pincér (?) letörli a kezével. Evőeszközt is kapunk, ami valószínűleg a nem helyi ábrázatunknak szól: senki más nem eszik evőeszközzel. Ez az evés egy ennyire kétes tisztaságú helyen olyan nekem, mintha a láthatatlan ellenséggel viaskodnék: honnan fog támadni az a féreg vagy baci vagy vírus? A fokozott higiéniai szabályoktól leginkább Rozi készül ki, az ő szabad szelleme nehezen tűri, hogy folyton rászólunk, hogy mit ne csináljon. Mindannyiunkat zavar, de mi már magunkévá tettük a félelmet. Azon kapom magam, hogy irigylem Rozit…
Mindketten kifáradnak a séta alatt és a csirkézés után a legrövidebb úton haza kell jönnünk. Marcit bizalmatlannak látom az idegen hellyel szemben, ami egy kis csalódást kelt bennem, de igyekszem nem erőltetni. Elkönyvelem, hogy neki ez sok, majd lesz más.

a saléi városfalnál, a csirkés pár méterre van.

egy hajós álom vége: rozsdásodó hajó, teljes menetfelszereléssel

teljes menetfelszereléssel

a Challenge marokkói reklámhadjáratának egyik eleme

térkép - arabul. nem túl informatív, de gyönyörű.

No comments:

Post a Comment