24/12/2014

Feliz Navidad!



Ökológiai lábnyom csökkentés

Karácsony van. Ami a szeretet ünnepe. Mi összekapunk a szelektív kuka fölött valami nagyon komoly fajsúlyú dolgon. Már nem emlékszem, hogy mi lehetett az. Igazi téli napot varázsolunk magunknak. De bekapcsoljuk a túlélő üzemmódot és várjuk a csodát. Mint a gyerekek, akik szintén.

Kora délutánra elkészül a húsleves, szerintem elsóztam. Utána csokitorta lesz – a hajó sütője nem okozott csalódást, a fele megégett, a teteje beleakadt a rácsba. De finom, ropogós (aranyáron mért) diódarabokkal. Leülünk, az otthoni gyertyatartókból kikandikáló gyertyák, mécsesek szolgáltatják a hangulatot. Megebédelünk. Az angyal sehol.
Besötétedik, az angyal még mindig várat magára. Tomi közben elkészíti a kagylót (a helyi karácsonyi menü). Mi Rozi mentőötletére lecsapva, nézünk egy rendkívüli ünnepi Tom és Jerryt. Azért rendkívüli, mert még Marokkóban elpakoltam ezt a mappát a mesék közül, mert félelmetesen verekedőssé váltak tőle. Lehet, hogy csak átmenetileg, de ezt nem akartuk kipróbálni. Vagy nem volt erőnk ellensúlyozni. Azóta Rozi sokat reklamálta ezt az antidemokratikus intézkedést. Rajzfilm nézés közben kiszökök csomagolni. Tomi is bekapcsolódik. Érkezik az angyal. Marci közben kijön vizet inni, s láss csodát: csomagok vannak a karácsonyfánk alatt. Vagy inkább körül. Tom és Jerrynek még nincs vége, így hagyunk egy kis időt még az angyalnak. Jól emlékszünk még rá, hogy a Mikulás is három körben érkezett. Nehéz az ajándékozók dolga egy hajón!
És tényleg! Amíg mi a jól bereteszelt ajtó mögött befejezzük a karácsonyi Tom és Jerryt (iszonyatos méretű fenyő alatt iszonyatos mennyiségű ajándékok vannak ebben az epizódban), Tomi felfedezi, hogy már égnek a gyertyák. Csakis az angyal lehetett! És hozott mindent! Négy darab vízi pisztolyt (a kérés az volt, hogy jó minőségű, de itt is csak a klasszikus kínai darabokat lehet megkapni), celluxot, színes kötelet, babaruha anyagot (ha akarom, polár takaró), jegyzetfüzetet, beszélgetős bort és a lényeget: két tabletet. (Rozi szerint tabletta, de az mégsem jó, mert neki nem tablettára, hanem számológépre van szüksége!) Öröm, boldogság.
Alig bírunk asztalhoz ülni a fenomenálisra sikerült kagylóvacsorához. Tavaly is kagylót készítettünk Marci kívánságára. Mekkora a különbség a két vacsora között!
Rozi tíz után indul el lefeküdni, Marci éjfélig játszik. Mi még ráhúzunk, bepótolunk. Kikerekedős karácsony.
Ajándékok és ajándékozottak

No comments:

Post a Comment