04/12/2014

Hajónapló - 2014.12.04., csütörtök


Felhúzzuk a spanyol zászlót.


Újabb hullámvölgy. Elfogadom, hogy szükségem van erre is. Elszívom a havi cigiadagom dupláját. Innék is hozzá, de nincs mit.
Marci továbbhalad a pár napja elkezdett trimarán tutaj (Anya, a tutaj pontos j vagy ly?) szerszámlistájával. Az anyaglista már készen van.
Délutánra sikerül összeraknom magamat és próbálom rávenni Rozit a fésülködésre, Marcit a körömvágásra. Végül Marcival kettesben fésüljük ki Rozi legalább egy hete fésűt nem látott, nemezesedő haját.
Túl gyorsan haladunk. Vagy túl lassan. Éjjel fogunk beérkezni a kikötőbe. Latolgatjuk, hogy mi legyen. Gyorsabban nem tudunk haladni, lassítani kellene, de halogatjuk.
Tomi ébreszt éjjel, hogy a kikötő előtt vagyunk és be szeretne nézni, hátha van elég fény a behajózáshoz. Felöltözöm, kijövök, motort indítunk, behúzzuk a vitorlákat és berádiózunk. A válasz érthetetlen hablaty, a spanyolok sem angoltudásukról híresek. Mi igennek vesszük. Beóvatoskodunk. Ez sem egy egyszerű kikötő, de most már tapasztalt óvatosak vagyunk, lassan haladunk, keressük a veszélyforrásokat, a zöld-piros párokat és készek vagyunk visszafordulni, ha kell.
Nem kell. A víz sima, dagály van. Beérkezve a marinába meglátjuk a belépő mólót. Kikötünk. Megérkezik két kikötős pasi, messziről érzem a parfümillatukat. Köszönnek, majd látva, hogy már megvagyunk a nehezével, el is húznak. Egyikük később visszaérkezik a kitöltendő papírokkal. Amíg Tomi töltöget, beszélgetésbe elegyedek a pasival, aki nagy elánnal kezd bele a kikötő bemutatásába, miután kiderül, hogy ezt franciául is megteheti. Megtudom, hogy a spanyol nyelv nagyon könnyű, sok francia-spanyol példával alátámasztva. Kábé két hetet ad, addigra már menni fog a spanyol, ne aggódjak. Mivel Tomi még mindig töltöget, megmutatja a felszereltséget: van több zuhanyzó, mosógép, kettő is, éttermek, kávézók, pékség, wifi. És tisztaság. Nem extra, hanem a magától értetődő fajta, a karbantartott verzió. Ó, de jó újra Európában lenni!
Visszaérkezünk az Equatorhoz, Tomi végzett, sőt megtalálta a hajók listáján a Maya-t is. Alkalmi idegenvezetőm el, Tomi kicsapolja a legutolsó két kortyot a Piombinóból magunkkal hozott vörösborból. Megünnepeljük a kikötésünket.

Ha kell nagytestvér, ha kell fodrász.

No comments:

Post a Comment